Витамин С е един от най-важните витамини в диетата на всеки човек. Той е изключително ценен и оказва влияние върху здравето на кожата и костите, на мускулите и всички тъкани, на лигавиците, кръвоносните съдове, косата, ноктите и зъбите.

Витамин С е есенциален витамин!

 

Витамин С е есенциален витамин. Това означава, че подобно на есенциалните аминокиселини и есенциалните мастни киселини, той няма как да се синтезира от човешкото тяло, което го отличава от някои други витамини като витамин D, който може да Витамин Cсе синтезира от слънчевата светлина. Единственият начин да си набавим нужното количество витамин С е като го консумираме с храната, а това в съвременния начин на хранене е все по-трудно.

Кои са най-добрите източници на витамин С?

Витамин С се съдържа на практика във всички пресни плодове и зеленчуци. Макар че всяко растение може да предложи известно количество от него, все пак най-добрите източници си остават цитрусовите плодове. В най-голямо количество витамин С се съдържа в плодове като портокали, киви, лимони, мандарини, грейпфрут и ананас.

Витамин С обаче на практика почти не се съдържа в плодовете и зеленчуците, които са преминали през термична обработка, защото при висока температура той има свойството да се разпада. При правилна обработка е възможно разпадането на витамин С да се ограничи до 30 – 40%, като някои методи на задушаване на зеленчуците на пара са най-препоръчителни.

При някои методи на сушене и термична обработка все пак е възможно да останат съвсем нищожни количества от около 0,1 – 0,2 милиграма, което абсолютно не може да покрие дори и малка част от нуждите на човека в ежедневието.

Добре е да се знае, че при продължително стоене на стайна температиура плодовете и зеленчуците също губят част от своя витамин С, защото с времето той изветрява. Така например, една прясна ябълка има много повече витамин С от една, която е стояла със седмици във фруктиерата на масата в кухнята.

Какво количество витамнин С е необходимо дневно?

За здравословни за зрял човек се приемат количества от между 65 и 90 милиграма витамин С на ден. Препоръчително е да си ги набавите чрез консумация на пресни плодове и зеленчуци, но ако нямате тази възможност мете да допълните до препоръчителната дневна доза с помощта на хранителни добавки.

Какво може да стане при недостиг на витамин С?

Симптомите при дефицит на витамин С могат да варират в много широки граници. При продължителна липса на витамин С обикновено се стига до скорбут, който се изразява с болки в мускулите и ставите, лесно кървене, поява на сини петна по кожата на човека.

Макар че в днешни дни рядко хората достигат до толкова критична липса на витамини поради факта, че дори и при нездравословна диета лесно намират източник на витамин С, то в миналото това заболяване е било много популярно, особено сред мореплавателите, които са прекарвали месеци на борда на кораби, в които не е имало пресни плодове и зеленчуци.

Кои хора най-често страдат от липса на витамин С?

Днес, когато корабоплаването е много по-комфортно, отдавна липсата на витамин С не е процент за корабните работници или са пасажерите на лайнери. В наши дни хората с най-сериозен недостиг на витамин С са пушачите, защото цигарите карат тялото да усвоява витамите по-трудно и освен това вече усвоените витамини се усвояват с по-голяма бързина.

Други хора, които страдат от недостиг на витамин С са обикновено бременните жени, при които организма също използва витамините по-бързо, а и защото са им необходими по-високи количества витамин С. Сред групите в риск спадат и хората с ниски доходи, за които е по-трудно да си набавят необходимото количество витамин С, тъй като често нямат средства за да купуват пресни плодове и зеленчуци.

Към тази група спадат не само социално слабите хора, но и пенсионерите и студентите, които обикновено имат по-ограничени възможности за водене на здравословен начин на хранене.

Какво може да стане ако прекалим с витамин С?

Макар че като цяло витамин С е считан за напълно безобиден и може да се причисли към най-безвредните хранителни добавки въобще, все пак и тук се изисква да имате мярка. Така например, ако приемете количества витамин С над 2000 милиграма в рамките на един ден, то на лице е вероятност да почувствате силен дискомфорт съпроводен от главоболие, да получите диария, повръщане, сърцебиене, да изпитате невъзможност да заспите, да се чувствате превъзбудени и други много неприятни симптоми.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }