Витамин К се отличава от повечето други витамини, които познаваме по това, че той обикновено не се използва като типична хранителна добавка. Неговият прием, ако не е под контрола и по предписанието на лекар, може да бъде опасен за човешкия организъм. Ето защо никой не бива да си позволява да приема самоцелно и по свое усмотрение витамин К. Това трябва да става единствено при нужда.

Какво представлява витамин К?

Витамин К всъщност представлява цяла група, която се състои от няколко различни подгрупи. От тях ще споменем две, които са най-популярни и изучавани, а именно витамините К1 и К2. Съществуват и други видове, сред които витамин К3, който се създава по изкуствен начин.

Кои храни са най-богати на витамин К?Витамин K

Много храни съдържат по-малки или по-големи количества витамин К, но ако трябва да изредим някои от най-богатите в това отношение храни, то непременно трябва да започнем с тъмно зелените листни (и не само листни) зеленчуци. Освен че са много добър източник на витамин К, те са богати и на много други ценни хранителни вещества, така че човек може да си похапва от тях редовно.

Към групата на богатите на витамин К храни спадат спанак, зеле, брюкселско зеле, броколи и други подобни. Месото и рибата са много добър източник на витамин К, а също така в голямо количество се съдържа той и в черния дроб. Яйцата са също много добър източник, както и всички млечни продукти, в това число различните видове сирена и кашкавали.

Може ли човешкото тяло да си произвежда само витамин К?

Човешкото тяло може само да осигури една част от необходимото му количество витамин К, тъй като той може да се синтезира с помощта на бактерии в долната част на чревния тракт. Това количество при нормални обстоятелства не е достатъчно и човек има нужда да приема от този витамин основно чрез храната.

Всички хора ли се нуждаят от едно и също количество витамин К?

Не всеки човек се нуждае от едно и също количество витамин К. Нуждата може да варира в зависимост от вашата възраст, пол и от това дали са на лице допълнителни фактори като бременност и кърмене. Нуждите на по-възрастните хора също така са значително по-високи от тези при хората в младежка и юношеска възраст.

Ако имате съмнения дали нивото на витамин К във вашия организъм е завишено или твърде ниско по някаква причина, потърсете консултация с лекар, но в никакъв случай не предприемайте сами мерки по прием на този витамин. Това може да бъде опасно за здравето и не бива да си правите експерименти!

Какво е предназначението на витамин К?

Основното предназначение на витамин К е да подпомага и да регулира процесите по съсирване на кръвта в човешкото тяло. За да става това в нормални норми, то нивото на витамин К в организма трябва редовно да се следи под контрол. Това ще позволи на вашия личен лекар да реагира своевременно на отклонения от нормите на витамин К във вашето тяло, независимо дали става въпрос за завишени или занижени нива на този витамин.

Друга функция на витамин К е поддържането на здравите кости при по-възрастните хора, като този витамин действа така да се каже “в екип” с много популярния витамин D. По този начин витамин К предпазва от развитие на заболявания от вида на остеопороза, които засягат голям брой хора след преминаване на менопаузата и андропаузата. Освен това, той успешно предпазва и от голям брой сърдечно-съдови заболявания и играе важна роля в множество жизнено важни процеси в човешкото тяло.

Какви са рисковете от недостиг на витамин К?

Недостигът на витамин К обикновено е състояние, което се случва много рядко при зрелите хора. Още повече, че съвременният начин на хранене не предразполага към дефицит на този витамин. Възможно е все пак да се случи при хора, при които в резултат от прекомерен прием на антибиотици.

Друг случай са хората, които не могат да усвоят витамина поради някакво заболяване на храносмилателната система. За разлика от възрастните хора обаче, това не рядко се среща при новородените, ето защо в някои страни има практика еднократно да се приложи инжекция с витамин К.

Обикновено най-големият риск при недостиг на витамин К е опасността от поява на различни видове кръвоизливи, включително и вътрешни, което би могло да застраши здравето и живота на страдащия човек.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }