Защо са ни необходими протеинитеprotein

Протеините са един от основните хранителни елементи в човешкото тяло (другите два са въглехидратите и мазнините). В съвременната хранителна диета за съжаление именно протеините отсъстват в най-голяма степен, като често даваме предимство на въглехидратите и мазнините. Тук още веднъж допускаме грешка като избираме обикновено по-малко полезните типове мазнини, а изпитваме недостиг на онези, които са полезни за здравето като зехтин и рибено масло.

Протеините са изключително важни за здравето, защото всъщност именно те са градивните елементи (тухличките), които изграждат нашите тела, кости, тъкани и разбира се мускули. Консумацията на протеини в достатъчно количество ще ни помогне да изпитваме по-слабо и лесно контролируемо чувство за глад, ще ни помогне лесно да се справим с нежеланите мазнини и излишни килограми и да изградим здрава и силна мускулатура.

На практика, протеините са всичко, което виждаме в огледалото. Те са нужни за косата, кожата, очите, зъбите и всичко, което ни изгражда. недостатъчният прием на протеини често се асоциира с проблеми с кожата, костите и със слаба мускулатура. Недостатъчният прием на протеини може да е причина за по-бързо стареене, невъзможност на организма да се обновява толкова бързо, колкото на нас ни се иска и поява на бръчки.

Животинските протеини

Животинските храни са основният източник на протеини. Всъщност, те са толкова богати на протеин, че на практика почти никоя растителна храна с изключение на киноа не може да се сравнява с тях. На първо място трябва да споменем яйцата и изварата, а след тях месото, рибата и всички млечните продукти.

Яйцата са считани за храната, която съдържа най-висококачествени протеини. Те притежават пълен комплект от аминокиселини и почти няма храна, която да се сравни с тях. Изварата от своя страна е толкова богата на протеини като количество, че хората често я описват като чист протеин и почти нищо друго.

Месото е изключително важен източник на протеини. За съжаление, то често бива набеждавано като храна, която трябва да се избягва, което не се отразява особено добре на хранителните навици на хората. Месото трябва да е чисто и без мазнини, да не е пържено, а по възможност най-добре да бъде от свободно отгледани животни.

Рибата съдържа малко по-малко количество протеин от изброените до сега храни, но за сметка на това е много богата на незаменими мастни киселини и витамини, които трудно се откриват в други хранителни продукти., Освен добър източник на протеини, рибата е добро средство против развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Растителните протеиниplant proteins

Растенията определено не са най-добрият източник на протеини и със сигурност вегетарианската диета поставя сериозни изпитания пред хората, които са решили да поемат пътя на вегетарианството. И все пак, някои от растенията се отличават с по-високото си съдържание на протеин, което ги прави особено ценни за всички нас и задължителни за вегетарианците.

Сред растенията, които имат по-високо протеиново съдържание се открояват основно имена като киноа, леща, боб, грах и соя. Разбира се, това включва и производните им продукти, като например тофу, което се прави от соя. Други богати на протеини растителни храни са ядките. те обикновено съдържат прилично количество и освен това са богати и на омега-3 мастни киселини.

Зърнените храни също не бива да се пренебрегват като източник на протеини, но тук трябва да се обърне внимание, че става дума за пълнозърнестите продукти и храни, например за овесените ядки. Плодовете и зеленчуците традиционно съдържат по-малки количества протеини и само техния принос не е достатъчен за да получи човек необходимото си количество протеин.

Друго важно нещо, което всеки вегетарианец трябва да знае е, че единственото растение, което съдържа пълния набор от аминокиселини е киноата и дори бобовите изделия имат някои липсващи аминокиселини. Ето защо ако сте вегетарианци пред вас има само две възможности – да консумирате киноа по възможност всеки ден или да набавяте нужните ви аминокиселини под формата на хранителни добавки.

Протеините като хранителна добавка

Всеки човек, който иска да се погрижи добре за своите мускули и да изгради стегнато тяло може да го постигне много по-лесно с помощта на хранителни добавки. Допълнителният прием на протеини може на практика да удвои вашите резултати във фитнеса, а напредъкът ще бъде ясно забележим само след няколко седмици.

Приемът на протеини може да бъде абсолютно безвреден и безопасен, стига да не превишавате препоръчителната доза. Много хора питат какво става ако прекалят с протеините, но еднозначен отговор няма. Казано на кратко, това може да доведе до гадене, стомашно чревни разстройства, световъртеж, сърцебиене и други неприятни симптоми в зависимост от превишеното количество.

Освен тези неприятни симптоми, има и още една причина да спазвате стриктно препоръчителните количества протеин, които производителите слагат на опаковката. Тази причина е, че допълнителното количество протеин няма по абсолютно никакъв начин да се отрази положително върху фигурата ви.

Тялото си има определени нужди от протеин и всяко допълнително и излишно количество тялото ще се постарае да изхвърли на вън колкото се може по-бързо. Ако пък не взимате хранителни добавки, то тогава вероятността да превишите необходимото количество протеин единствено на база на хранителните продукти, които консумирате е нещо почти невъзможно да се случи.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }