За съжаление, много често ще чуете млади и активни хора да казват, че според тях не е нужно да се хранят здравословно, защото те така или иначе се чувстват добре.

Но нека ви кажа нещо – ако се храните наистина здравословно, ако подбирате храните по информиран и запознат начин, ако ги обработвате правилно, ако спазвате баланс между протеини, мазнини и въглехидрати, то няма начин да не започнете и физически, и психически да се чувствате много по-добре от сега. Ако се храните правилно, няма начин да не почувствате прилив на енергия и на добро настроение.

Какви са основните ползи от здравословното хранене?Здравословно хранене

  • На първо място, ако се храните здравословно вие ще имате много повече енергия през целия ден, а за да се чувствате бодри и енергични, вие ще се нуждаете от много по-малко количество храна. Истинските и качествени продукти, които са богати на хранителни вещества ще ви държат силни и енергични. Помислете си: извара, яйца, ябълки, пълнозърнест хляб, зехтин и мазна риба – не са ли всичко това храни, които ви държат заситени за дълго и които ви помагат да огладнявате по-малко през деня?
  • На второ място, здравословното хранене е добър начин да си осигурим едно спокойно бъдеще. Обикновено много заболявания от типа на рак или диабет могат да бъдат проследени до липсата на здравословни навици в ежедневието. Разбира се, има и случаи, в които тези заболявания не са свързани с начина на живот, но е факт, че те се появяват в много по-висока степен при хората, които не живеят здравословно и при това се появяват в много по-ранна възраст.
  • На трето място, трябва да отбележим, че здравословното състояние няма да се отрази само на начина по който се чувствате днес и на здравето ви след време, но също и на външния ви вид. Може и да си мислите, че не изглеждате зле и сега, но не знаете колко по-добре бихте могли да изглеждате ако се храните здравословно и водите по-целесъобразен начин на живот.

Ако здравословното хранене не ви помага

Ако от скоро сте започнали да водите здравословен начин на живот, но здравословното хранен по някакъв начин ви кара да се чувствате изтощени, летаргични и в недобро емоционално състояние, тогава означава, че всъщност вие не се храните толкова здравословно и пълноценно, колкото ви се иска да си мислите.

Възможно е да ви липсват протеини или пък да не ви достигат здравословни мазнини. Възможно е също така да сте поели твърде малко въглехидрати, но да не сте ги компенсирали с храна, която да ви набави сили и енергия. Възможно е също така и да сте недохранени. Запомнете, че това НЕ е здравословен начин на хранене.

Ако искате да се храните пълноценно, вие трябва да поемате приблизително същия брой калории, който изразходвате (или с една идея по-малко от тези, които хабите, но само в случай, че искате да отслабнете). Освен това трябва да сте сигурни, че не ви липсват протеини, мазнини, а също така и малко количество въглехидрати. Със сигурност обаче ако храненето не ви кара да се чувствате здрави и силни, то не е толкова здравословно, колкото си мислите, че то е.

Какво трябва да включва здравословното хранене?

– Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са основата на здравословното хранене. Те трябва да присъстват под една или друга форма в менюто ви всеки ден. Към здравословните зърнени храни спадат вискококачествен пълнозърнест хляб, пълнозърнести спагети и макарони, овесени ядки, кафяв ориз.

Те всички съдържат ценни витамини и минерали, богати са на протеини и съдържат бавни въглехидрати, тоест засищат за дълъг период от време, освобождавайки енергията постепенно.

– Плодове

Много е важно здравословното хранене да включва разнообразие от пресни плодове. Ту няма да ви казваме “яжте това, не яжте онова”, защото всички плодове са полезни по някакъв свой начин и са богати на различни видове витамини.

Това означава, че е добре да ядете колко се може по-разнообразни плодове и да ги редувате, така че да не ви липсват никакви витамини. Яжте често, но в разумни количества на порция, защото при големи количества изядени на веднъж, плодовете могат да предизвикат газове и дискомфорт в стомаха.

– Зеленчуци

Зеленчуците, също като плодовете, трябва да са една от основите на вашето хранене. Яжте колко се може по-различни зеленчуци, като ги консумирате както сурови, така и сготвени по различни начини. Прилагайте ги като гарнитура към различни ястия, като салата, а също и като основно ястие. За зеленчуковите ястия често казват, че може и да се приготвят по-трудно, но за сметка на това са наистина несравнимо вкусни.

– Млечни продукти

Млечните продукти задължително трябва да присъстват в менюто всеки ден. Тук трябва да споменем изварата, киселото мляко и яйцата, които са особено полезни, но също така и бялото сирене (само да не е твърде солено), кашкавалът (само ако не се прекалява с него) и прясното мляко (особено преди сън).

– Месо и риба

Телешко месо без мазнина, пилешки гърди, мазна риба, дивеч и всякакви други продукти от този тип могат да присъстват редовно на трапезата на любителите на здравословното хранене. Разбира се, някои храни като рибата могат да се ядат всеки ден, докато други като телешкото се препоръчват 1 – 2 пъти в седмицата. Всички те обаче се важна част от здравословното хранене, разбира се, при условие, че ги подбираме внимателно.

– Мазнини

Мазнините са изключително здравословни продукт, но това не се отнася за всички. Заложете на зехтин “екстра върджин” или на колкото се може по-мазна риба (скумрията е много добро решение). Този тип мазнини са богати на незаменимите омега 3 и омега 6 мастни киселини, които трябва да са неделима част от здравословното хранене на всеки човек. Избягвайте мазнините от животински произход.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }