Растежните хормони винаги са били интересна тема на разговор. За тях са изписани множество статии в медицински и спортни издания. Учените са вложили през годините доста сериозен ресурс за да определят каква точно роля играят тези хормони в човешкото тяло. Днес се знае, че те имат влияние в повечето процеси в човешкото тяло. Освен това, лекарите предписват допълнителен прием на хора с някои специфични здравословни проблеми.

Хормон на растежа…stretch

Хормонът на растежа е изключително важен за баланса на човешкото тяло, за това да се чувстваме млади и жизнени, да бъдат мускулите ни стегнати и в добра форма, за да изгаряме успешно мазнините и да бъде нашият метаболизъм динамичен, а от там – да разполагаме и с повече енергия. Той е много важна част от синтеза на протеини в човешкото тяло. Счита се, че растежният хормон прави тъканите в тялото по-устойчиви, като в това число може да се сложи и сърцето, чиято мускулатура също се запазва здрава и силна.

Сексуалните функции също се поддържат на ниво благодарение на растежните хормони. За съжаление, след 30 годишна възраст хормонът на растежа започва да се отделя с все по-малки количества. Докато достигнем 40 годишна възраст той вече е намалял като съдържание в организма с около 25%. От 40 до 50 годишна възраст намалява с още около 25%. Това автоматично означава по-слаба тъкан, повече мазнини, по-малко мускули и по-слаб метаболизъм, а в резултат и загуба на добрата физическа форма. Добрата новина е, че в резултат на здравословен начин на живот нивата на растежен хормон в организма все пак могат да се подобрят сами.

Всички хора ли имат еднакви нива на хормон на растежа през годините?

Между 20 и 30 годишна възраст повечето хора имат близки нива на хормон на растежа в организма. И макар че това поставя хората под общ знаменател до известна степен, всеки организъм все пак си е индивидуален. Отделянето на хормони на растежа зависи от това колко се движите, дали спортувате, дали си почивате достатъчно, дали спите достатъчно, дали се храните добре и какви витамини и хранителни добавки приемате (протеините са от голямо значение). Това е причината, която кара някои хора на 40 да изглеждат по-млади и свежи от други на 30 и те действително са в по-добра форма.

Съня…

Тук трябва да отделим няколко реда специално за съня, защото ¾ от хормоните на растежа се отделят именно по време на сън. Тоест ако редовно не си доспивате, това ще се отрази на цялостното ви състояние. Ако си мислите, че ще компенсирате това през уикенда, няма как да стане така, защото човек се нуждае от поне 3-4 дни добър сън за да компенсира няколко дни с недоспиване.

Храненето…

Приемът на достатъчно количество аминокиселини е от много голямо значение за да може тялото да произвежда достатъчно количество хормони на растежа. Освен това е добре да се консумират и повече мазни храни, но такива със здравословни мазнини. Тук влизат всички мазни видове риби и зехтина.

Недостатъци и рискове за здравето от приема на растежни хормони…

Според повечето експерти от света на фитнеса, както и според редица медицински специалисти, приемът на хормони на растежа, без това да е предписано от лекар и без в това да има специална медицинска цел и предназначение, не само няма да бъде полезен с нищо, но дори още по-зле – това може да предизвика странични ефекти и да навреди сериозно на здравето ви.

Освен това, дори и когато става дума за препоръка от лекар, е много важно да се внимава какъв продукт се купува. Важно е това да е точно продуктът предписан и препоръчан от медицинското лице. В резултат на всичко това, ако обмисляте да приемате растежни хормони задължително се консултирайте преди това с вашия личен лекар за да чуете неговото мнение и никога не предприемайте прием на растежни хормони на своя глава или просто защото така сте решили.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }